Kip marineren met ketjap

Kip marineren met ketjap

Ketjap is een Indonesische sojasaus. De twee meest gebruikte varianten zijn ketjap asin (dun en zout) en ketjap manis (dik en zoet). Een derde soort is ketjap sedang, die qua smaak tussen zout en zoet in zit. Er zijn Indonesische, Chinese en Japanse soorten ketjap. Ga je kip marineren met ketjap, kijk dan goed welke variant in het recept wordt vermeld.

Kip marineren met ketjapAziatische marinade met ketjap voor kipsaté

Kip marineren met ketjap kan als volgt: doe in een schaal een scheut olijfolie, giet er ketjap manis bij tot er een plasje ligt. Twee eetlepels bruine basterdsuiker, een theelepel sambal, twee teentjes geperste knoflook en wat citroensap toevoegen.

Dit zijn de ingrediënten die standaard veel in de Aziatische keuken gebruikt worden voor kip marineren met ketjap. Goed mengen en de kipstukjes erbij doen. Combineer de kipsaté met stokbrood en salade of met witte rijst.

Marinade met wijn en ketjap

Je kunt kip marineren met ketjap manis, olijfolie, sojasaus, teentjes knoflook, sambal, kerriepoeder, witte wijn (ik kies graag voor een Italiaanse Asti!) en paprikapoeder. Laat de kip een kwartier in de marinade staan.

Verhoudingen kijken niet zo nauw bij kip marineren met ketjap. Hoe meer sambal je gebruikt, hoe heter de kip uiteraard wordt. Bak de kip en voeg kant-en-klare roerbakgroenten en in plakjes gesneden champignons toe. Serveer met rijst of nasi.